For more details, please see ourCookie Policy.


Fibre Channel (SAN)

Reply
Super Contributor
Posts: 644
Registered: ‎03-01-2007

Re: Switchport stuck in G-Port mode, portlogdump included...

before....

check please if the Blade HBA is correct Mode set, e.g. Point to Point.

Do they use QLogic or Emulex.

Super Contributor
Posts: 644
Registered: ‎03-01-2007

Re: Switchport stuck in G-Port mode, portlogdump included...

Anonymous
Posts: 0

Re: Switchport stuck in G-Port mode, portlogdump included...

Hi -

I had the same issue on IBM Bladecenter ... and discovered that switchport was in Locked N_port configuration (I still don't know how it happened)

whereas it has to be a F-port.

Check portcfgshow

Hope this helps

--

david

Anonymous
Posts: 0

Re: Switchport stuck in G-Port mode, portlogdump included...

Hi,

We found the solution with IBM storage engineers.

In fact, Brocade's switch integrated in BladeCenter are shipped with a non-default configuration. This configuration enable locked g_port, put fill word to 1 and this is not really compatible with our 8Gpbs Qlogic cards and DS5020 storage.

The solution, to do on each switch is :

1/ Disable the switch

2/ Connect on the switch with telnet

3/ Enter configDefault to reload original configuration

4/ Enable the switch

5/ Reboot the attached servers to synchronize all ports

With portcfgshow we see that the above parameters are ok.

Now our switchs are reliable when all the ports are F-Port. The last thing we don't understand is when we reboot servers, sometimes they can't get F-Port they are U-Port and we need to reboot a second or third time to get F-Port. Do you have an idea ?

Anonymous
Posts: 0

Re: Switchport stuck in G-Port mode, portlogdump included...

switchshow output :

switchName:    sw-fc-1
switchType:    73.6
switchState:    Online  
switchMode:    Native
switchRole:    Subordinate
switchDomain:    2
switchId:    fffc02
switchWwn:    10:00:00:05:1e:cc:c4:8b
zoning:        ON (softway)
switchBeacon:    OFF

Index Port Address Media Speed State     Proto
==============================================
  0   0   020000   --    N8   No_Module   FC 
  1   1   020100   cu    N8   Online      FC  F-Port  21:00:00:1b:32:9d:96:40
  2   2   020200   cu    N8   Online      FC  F-Port  21:00:00:1b:32:98:b9:3f
  3   3   020300   cu    N8   Online      FC  F-Port  21:00:00:1b:32:9d:5e:41
  4   4   020400   cu    N8   Online      FC  F-Port  21:00:00:1b:32:9d:73:41
  5   5   020500   cu    N8   Online      FC  F-Port  21:00:00:1b:32:9d:a5:40
  6   6   020600   cu    N8   Online      FC  F-Port  21:00:00:1b:32:9d:ec:40
  7   7   020700   cu    N8   Online      FC  F-Port  21:00:00:1b:32:9d:d4:41
  8   8   020800   cu    N8   Online      FC  F-Port  21:00:00:1b:32:9d:a9:40
  9   9   020900   cu    AN   No_Sync     FC  Disabled (Persistent)
10  10   020a00   cu    AN   No_Sync     FC  Disabled (Persistent)
11  11   020b00   cu    AN   No_Sync     FC  Disabled (Persistent)
12  12   020c00   cu    AN   No_Sync     FC  Disabled (Persistent)
13  13   020d00   cu    AN   No_Sync     FC  Disabled (Persistent)
14  14   020e00   cu    AN   No_Sync     FC  Disabled (Persistent)
15  15   020f00   id    8G   Online      FC  F-Port  20:12:00:80:e5:18:19:38
16  16   021000   id    8G   Online      FC  F-Port  20:13:00:80:e5:18:19:38
17  17   021100   id    N4   Online      FC  E-Port  10:00:00:05:1e:65:97:9e "brocade4Gb" (upstream)
18  18   021200   --    N8   No_Module   FC  Disabled (Persistent)
19  19   021300   --    N8   No_Module   FC  Disabled (Persistent)

Anonymous
Posts: 0

Re: Switchport stuck in G-Port mode, portlogdump included...

licenseshow output :

SzeyRRRyR9T0fzST:
    Fabric license
Re9cbzc99QSvEdca:
    Full Ports on Demand license - additional 10 port upgrade license
WrJtEX3E43NDK4YNmLgETCKAfR9XWYZCB7Q3J:
    Enhanced Group Management license
WH3t7BYCAC3fFEfPtXM9BJ9TRRgPraWKB7RMD:
    8 Gig FC license

Anonymous
Posts: 0

Re: Switchport stuck in G-Port mode, portlogdump included...

I know one thing, in case of AIX hosts, you have to do a rmdev and cfgmgr, before the host HBA does PLOGI adn FLOGI i.e showing F port.

So which are ur hosts?

Anonymous
Posts: 0

Re: Switchport stuck in G-Port mode, portlogdump included...

We have 4 RedHat Enterprise Linux 5 and 4 VMWare ESX.

In RedHat we use Linux multipath.

Anonymous
Posts: 0

Re: Switchport stuck in G-Port mode, portlogdump included...

Are all the HOSTS need reboot? Normally in  windows HOSTS  as far as I am concerned, we suggest to upgrade the HBA firmware, Driver version checking the compatibility matrix of FOS and Storage microcode and Multipathing SW. But it is a chassis and ESX is there, then you need to check this with vendor.As I have mentioned , issue with chassis based SWs, it is difficult for SAN admins to do anything.

BTW, thank you very much for sharing the experiences, after IBM helped you.

This will help other people here in the forum

I had told in the previous mail, if you have logged a call with IBM, they will definitely help you.

Super Contributor
Posts: 644
Registered: ‎03-01-2007

Re: Switchport stuck in G-Port mode, portlogdump included...

rsalmon,

Have you checked as mention in my preview post,

11. Aug 21, 2010 8:09 AM in response to: rsalmon

about Hardware Issue/Incompatibilty listed by IBM ?

Now, you post the error is caused due VMware environment.

Again, you Issue in not the same as the original Thread, I'll provide Administrative to splitting and move in a new Threads.

In this case you need to configure the port as NPIV, if the Switch is set in Native Mode

At this point, I'm a little surprised that the IBM Support not Pointed you in the Correct Way....

for details see this TB.

http://www.brocade.com/downloads/documents/technical_briefs/Brocade_NPIV_ESX3.5_WP.pdf

Please let me know.

At next Time, please open a New Thread.

Thank you.

Join the Broadcom Support Community

Get quick and easy access to valuable resources across the Broadcom Community Network.