vSphere vNetwork

 View Only
  • 1.  vSwitch Management Network drops connection after VLAN change

    Posted Jan 22, 2017 02:08 AM

    I have current issue with my vSwitch that cuts me off once I change the VMkernel Port (Management Network) vlan to VLAN 10 on my ESXi host.

    My Cisco switch has VLAN 10 for LAN and VLAN 20 for DMZ. The firewall controls the different zones for each VLAN.

    My remote PC on which I am located can access Management Network now but once I change vmware ESXi to VLAN 10 my connection with PC drops however both my PC and Management Network physically located on the same Cisco switch VLAN 10.

    Why am I losing connection and what is causing it?



  • 2.  RE: vSwitch Management Network drops connection after VLAN change

    Posted Jan 23, 2017 01:44 AM

    Can you confirm if native VLAN on Cisco switch is not the VLAN 10? See: Sample configuration of virtual switch VLAN tagging (VST Mode) (1004074) | VMware KB

    Caution: Native VLAN ID on ESXi/ESX VST Mode is not supported. Do not assign a VLAN to a port group that is same as the native VLAN ID of the physical switch. Native VLAN packets are not tagged with the VLAN ID on the outgoing traffic toward the ESXi/ESX host. Therefore, if the ESXi/ESX host is set to VST mode, it drops the packets that are lacking a VLAN tag.



  • 3.  RE: vSwitch Management Network drops connection after VLAN change

    Posted Jan 24, 2017 12:58 AM

    Cisco native VLAN is 1 (by default). We are on VLAN 10.

    Any ideas?



  • 4.  RE: vSwitch Management Network drops connection after VLAN change

    Posted Jan 24, 2017 01:46 AM

    Since you're using the VLAN 10 as the native VLAN, do the following:

    1) change the management port group VLAN to 10 (you will lose connectivity at that point to your ESXi)

    2) change the native VLAN to default VLAN 1 (the connectivity to your ESXi host will be restored)



  • 5.  RE: vSwitch Management Network drops connection after VLAN change

    Posted Jan 26, 2017 04:38 AM

    The whole point was to move from native VLAN 1 to VLAN 10.

    Based on the original post and screenshot can you first explain what is going on?

    Why are we losing connection when we make Management VLAN 10?



  • 6.  RE: vSwitch Management Network drops connection after VLAN change

    Posted Jan 27, 2017 06:30 PM

    Hi, is your remote PC on VLAN 10?
    Do you have default gateway on vmk0 management network?

    What server are you using in your ESXi? Blade server or Rack server?

    If it's a blade server, is there any blade switch?

    How do you setup PortGroup/vSwitch load balancing for vmk0 management network portgroup?

    I can see that there is a VM Network PortGroup on VLAN 10, can your PC connect to one of the VMs on VM Network PortGroup VLAN 10?