vSphere vNetwork

 View Only
  • 1.  new VLAN Issue

    Posted Mar 10, 2021 04:52 PM

    Hi,

    We have added a new VLAN (the same way we used to add it in the past). However, VMs on this VLAN are not getting online even after configuring static IP... ping to the gateway from those machines is not also working. Also, tried after vmotion to other hosts to figureout if its host specific issue, no luck again.

    VLAN gateway is pingable from other VMs. Physical switch is also confirmed having same settings as the other working VLANs.

     vSphere version 6.7 and Distributed Switch version is 5.5.

    Please share your valubale inputs to troubleshoot the issue from vmware perspective.

     

    Thank you!



  • 2.  RE: new VLAN Issue

    Posted Mar 10, 2021 05:50 PM

    >>> the same way we used to add it in the past
    Please provide details.

    Things that you may want to verify:
    - physical switch ports have that VLAN allowed
    - in case that the new VLAN is the native/default VLAN, do not assign a VLAN-ID on the port group

    André



  • 3.  RE: new VLAN Issue

    Posted Mar 10, 2021 06:20 PM

    I assume we're not tagging the interface from within the guest OS as well, correct? To Andre's point, if the VLAN is already set as native/default, and you are tagging it again at the port group, or within the OS you will not achieve network connectivity. 



  • 4.  RE: new VLAN Issue

    Posted Mar 11, 2021 07:47 AM

    steps and details while new VLAN created: Right click Dswitch>new port group> entered details (name, port binding:static, port allocation:Elastic, number of ports: 256, network resource pool:default, VLAN type: VLAN)

     

    in case that the new VLAN is the native/default VLAN, do not assign a VLAN-ID on the port group -- Tried, however, no luck

     



  • 5.  RE: new VLAN Issue

    Posted Mar 11, 2021 09:47 AM

    Did you also check the VLAN configuration on the physical switch, i.e. whether the VLAN exists, and is allowed on the ESXi hosts' ports?

    André



  • 6.  RE: new VLAN Issue

    Posted Mar 11, 2021 02:53 PM

    on blade switch: yes

    on core switch: i have asked concerned team to check.