vSphere Hypervisor

 View Only
  • 1.  Datastore not consumed

    Posted Nov 14, 2022 02:25 PM

    Hello,
    On one of my ESX (6.7 Update 2), the datastores are in the "not consumed" state.
    The LUNs are visible in the storage devices but it is impossible to bring up the datastores.
    The connectivity is done via an HBA card.
    I reinstalled the ESX but the problem is the same.
    The datastores are visible to my two other hosts and are in production.
    The command 'esxcfg-volume -l' does not return anything.
    The command 'esxcli storage vmfs snapshot list' does not return anything either.
    Thanks for your help



  • 2.  RE: Datastore not consumed

    Broadcom Employee
    Posted Nov 14, 2022 04:48 PM

    Hi,

    You need to check the vmkernel.log file to understand why the datastores are not showing

    Do a rescan on the host to trigger the issue in the logs

    1- ssh the host the go to # cd var/run/log

    2-Run #less vmkernel.log

    3-check the errors showing and share it with me 

    Hope this helps

     



  • 3.  RE: Datastore not consumed

    Posted Nov 15, 2022 10:48 AM

    Hello,

    Thanks for your advice.

    When I rescan the host, I have no error on vmkernel.log :

    022-11-15T11:44:36.647Z cpu23:2101009 opID=57070f07)World: 11943: VC opID esxui-770e-0ae0 maps to vmkernel opID 57070f07
    2022-11-15T11:44:36.647Z cpu23:2101009 opID=57070f07)VC: 4616: Device rescan time 33 msec (total number of devices 3)
    2022-11-15T11:44:36.647Z cpu23:2101009 opID=57070f07)VC: 4619: Filesystem probe time 100 msec (devices probed 3 of 3)
    2022-11-15T11:44:36.647Z cpu23:2101009 opID=57070f07)VC: 4621: Refresh open volume time 0 msec

     

    Regards


  • 4.  RE: Datastore not consumed

    Posted Nov 20, 2022 09:44 AM

    Please provide a printscreen from the problem host and the working one. From storage side the presentation/mapping is done correctly? Please double check.