Service Virtualization

Expand all | Collapse all

Use DevTest workstation as a GUI in Linux using X11 Forwarding

  • 1.  Use DevTest workstation as a GUI in Linux using X11 Forwarding

    Posted 08-31-2020 09:22 AM
    Hi All,
    I am trying to use X11 Forwarding to invoke the DevTest workstation (installed in a Linus-RHEL machine) as a GUI. X11 Forwarding is already installed but unable to run xclock when I login as the DevTest user - lisasvc using SSH with X11 Forwarding option in Putty. Also if I try to run workstation using the command - ./Workstation, the workstation just runs in command line instead of opening in a GUI window.

    Could anyone share your experiences if you did something similar? Appreciate your help and inputs.

    ------------------------------
    Thanks,
    Rahul Dutta
    SV-IHG-TCS-India
    ------------------------------


  • 2.  RE: Use DevTest workstation as a GUI in Linux using X11 Forwarding

    Posted 08-31-2020 09:34 AM

    On Linux side, have you set your DISPLAY variable? Otherwise the workstation would not know that it needs to start up in GUI mode on Linux. (that's what I remember from running the workstation on a linux machine using X-Windows (X11), this was many, many moons ago)

     

    Cheers,

    Danny

     

    ::DISCLAIMER::

    The contents of this e-mail and any attachment(s) are confidential and intended for the named recipient(s) only. E-mail transmission is not guaranteed to be secure or error-free as information could be intercepted, corrupted, lost, destroyed, arrive late or incomplete, or may contain viruses in transmission. The e mail and its contents (with or without referred errors) shall therefore not attach any liability on the originator or HCL or its affiliates. Views or opinions, if any, presented in this email are solely those of the author and may not necessarily reflect the views or opinions of HCL or its affiliates. Any form of reproduction, dissemination, copying, disclosure, modification, distribution and / or publication of this message without the prior written consent of authorized representative of HCL is strictly prohibited. If you have received this email in error please delete it and notify the sender immediately. Before opening any email and/or attachments, please check them for viruses and other defects.






  • 3.  RE: Use DevTest workstation as a GUI in Linux using X11 Forwarding

    Posted 08-31-2020 12:46 PM
    Thanks Danny for your response. Yes, the display variable has been set. Below is the output of echo $DISPLAY
    <Machine Name>:10.0

    ------------------------------
    Thanks,
    Rahul Dutta
    SV-IHG-TCS-India
    ------------------------------



  • 4.  RE: Use DevTest workstation as a GUI in Linux using X11 Forwarding

    Posted 08-31-2020 01:02 PM
    Actually I am getting the below error messages upon giving command: ./Workstation

    Locale: en_US
    Setting System.out and System.err to: UTF-8
    LISA_HOME set to /home/lisasvc/CA/DevTest/
    Config server url not provided. Using properties from install location
    Config server url not provided. Using properties from install location
    DevTest temporary directory is /home/admin_duttara/lisatmp_10.5.0
    Configuring logging from '/home/lisasvc/CA/DevTest/logging.properties'
    DevTest Solutions, Copyright (c) 2002-2020 Broadcom, All rights reserved.
    DevTest Workstation
    DevTest Solutions Version :: 10.5.0 (10.5.0.510)
    Installed patches: none

    java.lang.UnsatisfiedLinkError: /home/lisasvc/CA/DevTest/jre/lib/amd64/libawt_x awt.so: libXtst.so.6: cannot open shared object file: No such file or directory
    at java.lang.ClassLoader$NativeLibrary.load(Native Method)
    at java.lang.ClassLoader.loadLibrary0(ClassLoader.java:1941)
    at java.lang.ClassLoader.loadLibrary(ClassLoader.java:1824)
    at java.lang.Runtime.load0(Runtime.java:809)
    at java.lang.System.load(System.java:1086)
    at java.lang.ClassLoader$NativeLibrary.load(Native Method)
    at java.lang.ClassLoader.loadLibrary0(ClassLoader.java:1941)
    at java.lang.ClassLoader.loadLibrary(ClassLoader.java:1845)
    at java.lang.Runtime.loadLibrary0(Runtime.java:870)
    at java.lang.System.loadLibrary(System.java:1122)
    at java.awt.Toolkit$3.run(Toolkit.java:1636)
    at java.awt.Toolkit$3.run(Toolkit.java:1634)
    at java.security.AccessController.doPrivileged(Native Method)
    at java.awt.Toolkit.loadLibraries(Toolkit.java:1633)
    at java.awt.Toolkit.<clinit>(Toolkit.java:1668)
    at java.awt.EventQueue.invokeLater(EventQueue.java:1266)
    at com.itko.lisa.gui.TestManager.runMain(TestManager.java:184)
    at com.itko.lisa.gui.TestManager.main(TestManager.java:130)
    at com.itko.lisa.gui.LISAWorkstation.main(LISAWorkstation.java:16)
    at sun.reflect.NativeMethodAccessorImpl.invoke0(Native Method)
    at sun.reflect.NativeMethodAccessorImpl.invoke(NativeMethodAccessorImpl .java:62)
    at sun.reflect.DelegatingMethodAccessorImpl.invoke(DelegatingMethodAcce ssorImpl.java:43)
    at java.lang.reflect.Method.invoke(Method.java:498)
    at com.exe4j.runtime.LauncherEngine.launch(Unknown Source)
    at com.install4j.runtime.launcher.UnixLauncher.main(Unknown Source)
    java.lang.NoClassDefFoundError: Could not initialize class java.awt.Toolkit
    at java.awt.EventQueue.invokeLater(EventQueue.java:1266)
    at com.exe4j.runtime.LauncherEngine.handleFailure(Unknown Source)
    at com.exe4j.runtime.LauncherEngine.launch(Unknown Source)
    at com.install4j.runtime.launcher.UnixLauncher.main(Unknown Source)
    Exception in thread "main" java.lang.NoClassDefFoundError: Could not initialize class java.awt.Toolkit
    at java.awt.EventQueue.invokeLater(EventQueue.java:1266)
    at com.exe4j.runtime.LauncherEngine.handleFailure(Unknown Source)
    at com.exe4j.runtime.LauncherEngine.launch(Unknown Source)
    at com.install4j.runtime.launcher.UnixLauncher.main(Unknown Source)

    ------------------------------
    Thanks,
    Rahul Dutta
    SV-IHG-TCS-India
    ------------------------------



  • 5.  RE: Use DevTest workstation as a GUI in Linux using X11 Forwarding

    Posted 08-31-2020 02:53 PM
    Edited by Vaibhav Jain 08-31-2020 02:55 PM
    Hi Rahul,

    I assume you already have Gnome or similar setup available for your linux machine.

    Try executing below command once and retry:
    yum install libXtst

    If already installed, try installing below packages :
    yum install libXext.x86_64
    yum install libXrender.x86_64
    yum install libXtst.x86_64

    Also, refer to below links for more details:

    https://www.linux.com/news/best-linux-desktop-environments-2016

     http://www.howtogeek.com/163154/linux-users-have-a-choice-8-linux-desktop-environments/

    Thanks

    ------------------------------
    Regards,
    Vaibhav Jain
    Capgemini
    ------------------------------



  • 6.  RE: Use DevTest workstation as a GUI in Linux using X11 Forwarding

    Posted 09-01-2020 10:01 AM
    Hi Vaibhav,
    We have not installed GNOME or KDE. My support team mentioned that X11 Forwarding should be sufficient here. Hence I wanted to check if anyone else ran into problems using X11 Forwarding.

    ------------------------------
    Thanks,
    Rahul Dutta
    SV-IHG-TCS-India
    ------------------------------



  • 7.  RE: Use DevTest workstation as a GUI in Linux using X11 Forwarding

    Posted 09-01-2020 10:10 AM
    Hi Rahul,

    Any luck executing the commands shared in previous response?

    Thanks

    ------------------------------
    Regards,
    Vaibhav Jain
    Capgemini
    ------------------------------