Brocade Fibre Channel Networking Community

Expand all | Collapse all

200E Switch not booting

  • 1.  200E Switch not booting

    Posted 03-12-2013 09:33 AM

    I am trying to get a Brocade 200E (branded as HP Storageworks 4/16) switch added to a fabric of 4900 series switches, i connected via console cable to the switch, and it seems to be just cycling around with the following message on the console, anyone got an idea of how i can get the switching working?  I have no idea what version of FOS it was running:

    The system is coming up, please wait...

    Read board ID of 0x80 from addr 0x23

    Read extended model ID of 0x19 from addr 0x22 Matched board/model ID to platform index 6

    Read board ID of 0x80 from addr 0x23

    Read extended model ID of 0x19 from addr 0x22 Matched board/model ID to platform index 6 Checking system RAM - press any key to stop test

    Checking memory address: 00100000

    System RAM test using Default POST RAM Test succeeded.

    Press escape within 4 seconds to enter boot interface.

    Booting "Fabric Operating System" image.

    Blk map has an invalid version 0

    Blk map has an invalid version 0

    ThisOSLoader has an invalid magic number (0x33C08ED0) ThisOSLoader has an invalid magic number (0x33C08ED0)

    Exception raised!

    Vector   SRR0     SRR1 CSRR0    CSRR1    DEAR ESR      MSR

    FFC41100 FFC83D98 00029000 00000000 00000000 BC007CFB 00800000 00021000ÿ

    The system is coming up, please wait...

    Read board ID of 0x80 from addr 0x23

    Read extended model ID of 0x19 from addr 0x22 Matched board/model ID to platform index 6

    Read board ID of 0x80 from addr 0x23

    Read extended model ID of 0x19 from addr 0x22 Matched board/model ID to platform index 6


    #BrocadeFibreChannelNetworkingCommunity


  • 2.  Re: 200E Switch not booting

    Posted 03-13-2013 03:25 AM

    Hi,

    Enter into the boot interface

    Checking memory address: 00100000

    System RAM test using Default POST RAM Test succeeded.

    Press escape within 4 seconds to enter boot interface.

    and in it, you'll see something similar to this:

    1) Start system.

    2) Recover password.

    3) Enter command shell. <-- select '3'

    then execute 'printenv' to show the current boot parameters

    ≻printenv

    AutoLoad=yes

    BadRootDev=hda1;hda2

    ENET_MAC=00051E022E04

    InitTest=MEM()

    LoadIdentifiers=Fabric Operating System;Fabric Operating System

    OSLoader=ATA()0x12360;ATA()0x519a4

    OSRootPartition=hda1;hda2

    SkipWatchdog=yes

    and you can try to boot from the two partitions by executing

    >boot ATA()0x12360

    or

    >boot ATA()0x519a4

    You can also search in the communities since there are some similar posts that may be useful for you.

    good luck


    #BrocadeFibreChannelNetworkingCommunity


  • 3.  Re: 200E Switch not booting

    Posted 03-13-2013 03:44 AM

    Many Thanks for that.

    Here is the output from printenv:

    > printenv

    AutoLoad=yes

    ENET_MAC=00012345ABCD

    InitTest=MEM()

    LoadIdentifiers=Fabric Operating System;Fabric Operating System

    OSBooted=MEM()0xF0000000

    OSLoadOptions=quiet;quiet

    OSLoader=MEM()0xF0000000;MEM()0xF0800000

    OSRootPartition=hda1;hda2

    SkipWatchdog=yes

    I don't see any ATA listing, i did try just booting:
    boot ATA()0x12360

    or

    boot ATA()0x519a4

    but get the following message:

    > boot ATA()0x12360

    Booting "Manually selected OS" image.

    Blk map has an invalid version 337677849 Blk map has an invalid version 337677849 Retry reading the first kernel image Resetting ATA controller.

    Retry reading the first kernel image

    ATA()0x12360's entry point is too small (0x00003DB8 < 0x00100000) OSLoader contains no bootable devices.

    How can i find the correct values for the ATA?

    > hinv

    Boot PROM: Version 4.6.6, Checksum: 321fa9a8, Fri Sep 17 23:13:57 2010

    Platform: SWBD34, Revision 1

    Processor: CPU: 333 MHz PowerPC

    Main memory: 128 MB (ECC) @ 0x00000000

    Primary data cache: 32 KB, 32 B lines

    Primary instruction cache: 32 KB, 32 B lines PCI device: Bus 0, Slot 2, Function 0, Vendor 0x1657, Device 0x000b

            Processor Local Bus: 133 MHz

         On-chip Peripheral Bus: 66 MHz

        External Peripheral Bus: 33 MHz

        PCI Bus: 33 MHz (internal arbiter)


    #BrocadeFibreChannelNetworkingCommunity


  • 4.  Re: 200E Switch not booting

    Posted 03-13-2013 03:47 AM

    Hi,

    In your case, you'll have to try with:

    OSLoader=MEM()0xF0000000;MEM()0xF0800000


    >boot MEM()0xF0000000

    or

    >boot MEM()0xF0800000


    #BrocadeFibreChannelNetworkingCommunity


  • 5.  Re: 200E Switch not booting

    Posted 03-13-2013 04:16 AM

    Thought you would say that here is the output:

    > boot MEM()0xF0000000

    Booting "Manually selected OS" image.

    MEM()0xF0000000 has an invalid magic number (0xECECECEC) OSLoader contains no bootable devices.

    > boot MEM()0xF0800000

    Booting "Manually selected OS" image.

    MEM()0xF0800000 has an invalid magic number (0xECECECEC) OSLoader contains no bootable devices.

    Does this mean i have no FOS on the switch (or no working one at least)? if so is there a way to upload one?


    #BrocadeFibreChannelNetworkingCommunity


  • 6.  Re: 200E Switch not booting

    Posted 03-14-2013 03:28 AM

    Hi,

    That is bad news... there is no FOS image, or maybe the image is corrupt. There is a way to perform a reimage of the code but i do not have either the procedure or the code to do it, It is Brocade the one that has it, and you need to open a case with them (or the OEM vendor) to get it (although usually it's faster to replace the whole switch...).

    I know that sometimes it is not possible to open a case with the switch vendor, in that case the only option I see is to search in the community (and google as second best option) because there are some issues similar to this one reported, with possible workarounds to make the switch boot up.

    Rgds


    #BrocadeFibreChannelNetworkingCommunity